logo

01 Kasım 2017

Brandbrief aan Halbe Zijlstra kersverse minister van minister van Buitenlandse Zaken


Burhanettin Carlak
bcarlak@damla.nl

Geachte minister,

Ik richt mij –denk ik- wel namens een kleine half miljoen Nederlandse Turken. Hoewel ik geen officiële vertegenwoordiger van deze groep, kan ik u gezien mijn breed netwerk verzekeren dat ik hun emoties en wensen goed ken.

Na het record van de langstdurende formatie is er eindelijk een nieuw kabinet. Daar zijn wij met z`n allen erg blij om. Jullie hebben laten zien dat ondanks 4 diverse verkiezingsprogramma’s één regeringsprogramma kan worden gevormd.

Naar mijn idee is er geen ander beter Nederlands export product dan het ‘politieke polder model’.  Dit past ook zeer in de handelsmentaliteit; duurzame business genereren met een positief resultaat, zodat alle partijen kunnen mee profiteren. Focus op wat ons bindt dan te zoeken naar verschillen. Een effectief psychologisch mechanisme.

Chapeau!

Graag wensen wij van u harte succes.

 

Ik verzoek u om zo snel mogelijk  een nieuwe ‘witte bladzijde’ te openen voor de betrekkingen met Turkije. In mijn ogen zou dit een van de eerste dossiers moeten zijn wat u uit de koelkast dient te halen.

De eerste 100 dagen van het ministerschap zijn vaak essentieel. Uw aanpak, visie maar ook de prioriteiten geven richting aan uw koers. Mijn advies zou zijn een begin te maken in de verbetering van de relaties met Turkije en deze te doen met dezelfde poldermodel handelsgeest. Daar zal iedereen blij van worden, in het bijzonder wij Nederlandse Turken.

We leken tot voor kort de kinderen van ruziënde ouders. Met een ongelukkige timing tussen twee verkiezingen en de ban van populisme, zijn wij als Nederlandse Turken het meest benadeeld.

Net als bij een ‘relatietherapie’ tussen ruziënde partners, kan het helpen stil te staan op wat beter kan dan wat fout ging. Dit zult u zeker van uw handelsgeest herkennen. Uiteindelijk willen wij allemaal een win-win situatie.

Als Tv-programmamaker hebben wij een documentaire gemaakt dat ging over 400 jaar van betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Te zien was dat er sprake is geweest van een ongestoorde, indrukwekkende lijn met zoveel parallellen. Twee culturen die op een eigen wijze een wereldvisie hebben.

Er is sprake van een traditie met tal van prachtige voorbeelden.

De meeste opvallende ontdekking in deze reeks was de berichtgeving van Turkse hulp aan de Nederlanders tijdens de watersnoodramp van 1916.

Zie verder: http://dutchturks.nl/turkse-hulp-aan-nederlanders-tijdens-watersnoodramp-1916/

Dan heb ik het nog niet eens over de tulp of Sinterklaas! Maar de belangrijkste bindende factor is de aanwezigheid van zoveel Nederlandse Turken –ondanks dubbele loyaliteit – inmiddels overtuigd zijn dat hun toekomst in Nederland ligt en hier een bijdrage kunnen leveren.

Mondiaal gezien hebben wij er met zijn allen alleen baat bij dat Turkije zijn gezicht naar het westen richt en de democratische hervormingen opnieuw oppakt. Een stabiel land in de regio en een grote economie als partner. Bij betrekken en opnieuw relatie aangaan is de meest effectieve relationele manier.

Als wij kunnen terugkeren naar de houding van zoals het in een normale relatie gaat – ook tijdens de crises tijden – kan dit leiden tot veranderingen in de contraproductieve houding van de andere.

Als journalist krijg ik signalen dat er ook vanuit Turkse zijde positieve bewegingen zijn. Door o.a. bi-culturele  zakenlui als bemiddelaar in te schakelen voor het herstel van relaties.

Op het moment dat wij in Nederland nieuwe stappen zetten, ben ik er van overtuigd dat er ook nieuwe stappen volgen vanuit de Turkse kant.

Economische belang:

Vandaag las ik in de Turkse kranten dat er een nieuwe spoorlijn geopend gaat worden tussen Bakoe, Tbilisi en Kars. De spoorlijn is bijna 1000 km lang en is een enorme impuls voor de regio -niet alleen op economisch vlak- maar zeker ook op politiek en sociaal-cultureel opzicht. Het is een verbinding naar het oosten, maar ook daar van kunnen wij als handelsland profiteren. Dankzij deze spoorlijn kan ik straks met de trein van Amsterdam naar Peking.

Met vriendelijke groet,

 

Burhan Carlak

Gewone burger uit Hengelo

Share
1120 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

 • Siyaset Manifestosu

  26 Ocak 2019 Auteurs, Internationaal, Tüm Manşetler

  Yaklaşan 31 Mart yerel seçimleri açıklanan başkan adayları eksenli tartışmalarla -biz yurt dışındaki Türklerin de- gündemde. Hollanda`da aktif siyaset yapan biri olarak Türkiye`deki siyaset kültürü üzerine kıyaslarla tesbitlerimi aktarmak istedim. Seçimler demokrasinin adeta şöleni- renk cümbüşü gibidir. Hür iradelerin, farklı fikirlerin argumanlarla, beklentilerle ortaya döküldüĝü, geleceĝe yol çizildiĝi mevsim. O halde ortak kader tayininde her kesimin eşit tercih ve bu tercihi beyan hakkı esasdır. Türkiye`de siyasetin istenilen kalite ve h...
 • It takes a village

  29 Aralık 2017 Auteurs

  It takes a village Emel Özaynacı - Aktan Elif heeft lang golvend haar, donkerblond, haarkleur van haar tante Hulya want ik ben veel donkerder.. Tenger postuur en eigenwijs gezicht met een te grote bril op het puntje van haar neus. Haar kleine zweethandjes in mijn hand lopen we naar de basisschool. Eerste dag vandaag. Zij is pas 4 geworden. Haar rugzak, veel te groot voor haar postuur, hangt een beetje scheef op haar rug. De hengsels staan te ver uit elkaar voor haar schoudertjes.. Haar rugzakje is ook best zwaar, er zitten boterhammen in...
 • Brandbrief aan Halbe Zijlstra kersverse minister van minister van Buitenlandse Zaken

  01 Kasım 2017 Auteurs

  Geachte minister, Ik richt mij –denk ik- wel namens een kleine half miljoen Nederlandse Turken. Hoewel ik geen officiële vertegenwoordiger van deze groep, kan ik u gezien mijn breed netwerk verzekeren dat ik hun emoties en wensen goed ken. Na het record van de langstdurende formatie is er eindelijk een nieuw kabinet. Daar zijn wij met z`n allen erg blij om. Jullie hebben laten zien dat ondanks 4 diverse verkiezingsprogramma’s één regeringsprogramma kan worden gevormd. Naar mijn idee is er geen ander beter Nederlands export product dan ...
 • Neresi Gurbet, Neresi Sıla

  07 Haziran 2017 Auteurs

  Bu yazının sipariş işareti “gidişi hüzünlendiren kadife sesli bir dostun  “İnsan zamanını durdurmak istediği yere aittir” sözü oldu. Söz kendisine aitse  ‘aşk olsun! bu söze,  ‘turnayı gözünden vurmussun’ demek  geldi iҫimden.     İnsanı duraksattıran bir saptama; yazma heveslisini kıskandıran cinsten. Bu sözden sonra melankölik yanım gurbet türkülerini getirirken yadıma, yalnızlık ҫeken köyüm – Özvatan`daki Kalaycık tepesine düşündüm yine.           Ne mistik bir ҫekiciliği var. Zamanımı durdurmak istediğim yerlerin başında orası gelir. Bil...