logo

De eerste Nationale Iftar in Den Haag.

Contactorgaan Moslims en Overheid(CMO) heeft in samenwerking met de Nederlandse-Turkse Ondernemersvereniging HOTIAD een Nationale Iftar georganiseerd in Den Haag. De Iftar is het moment waarop het vasten wordt verbroken. Dit is ook een moment om met elkaar in gesprek te gaan over zinvolle onderwerpen. Voor de Nationale Iftar 2017 heeft CMO  gekozen voor het thema armoede.

Een mooi event waar veel moslims en niet-moslims elkaar ontmoeten. Staatssecretaris Jetta Klijnsma inspireerde net met de prachtige woorden: “Als we willen dat we een land zijn, een stad en een wereld, dan moeten we elkaar willen leren kennen.” Amen

 

Ramadan is verbroedering

Het is een maand waarin er gewerkt wordt aan liefdadigheid, verbroedering, bezinning en zelfreflectie. De eenheid en samenhorigheid van de mensheid staat in deze maand centraal. Ramadan verenigt hiermee vele essentiële onderdelen van de islam en haar pilaren. Moslims werken in deze maand aan henzelf en aan hun relaties met hun omgeving. Vele entrepreneurs zetten zich in voor moslims en niet-moslims, door te doneren, iftar-diners te organiseren en ruimte voor contact te creëren.

 

Hikmet Gürcüoğlu, voorzitter van HOTİAD en mede-organizator van nationale iftar maaltijd:

“Voor mij is dit een hartverwarmende teken van betrokkenheid met de islamitische gemeenschappen in Nederland.

Het verheugt mij om u hier vanavond allen gezamenlijk te zien. Zo veel mensen met verschillende achtergronden.

Uw aanwezigheid laat zien dat we eens zijn over onze gemeenschappelijke deler die ons allen bindt. We zijn één grote familie. Het is zo bijzonder dat wij op dit moment samen zijn om het vasten te verbreken. De eenheid en samenhorigheid van de mensheid staat in deze maand centraal.

De maand waarin moslims werken aan hun relatie met zichzelf, hun schepper en hun omgeving.Ook ondernemersvereniging HOTIAD wilde niet achterblijven in het aanhalen, opbouwen en verstevigen van haar relaties.Daarom hebben wij deze avond samen met het Contactorgaan Moslims en Overheid georganiseerd.

Ook de moslims, bouwen mee aan de toekomst van dit land en zijn inmiddels een onderdeel geworden en aan het worden van de Nederlandse identiteit en tradities.

Op verschillende manieren voegen wij met onze aanwezigheid waarde toe in Nederland. Binnen de BV Nederland, binnen het onderwijs, op de arbeidsmarkt, in de sport, kunst, film, literatuur en cultuursector. Duizenden Turkse-Nederlandse en andere Islamitisch-Nederlandse ondernemers zetten jaarlijks miljoenen euro’s om en scheppen aan tienduizenden mensen werkgelegenheid. Tienduizenden Nederlandse moslimjongeren hebben hun HBO en universitaire studie afgerond en nog vele tienduizenden staan in de rij.

Dit beeld wordt echter lang niet altijd op de juiste manier herkend en erkend. In vele politieke en maatschappelijke debatten en in de media is het beeld van moslims en de laatste maanden vooral van de Turkse-Nederlanders niet positief.

Ik betreur elke keer als er in de discussies op televisie, radio en sociale media allerlei onaangename kwalificaties doorklinken over een zeer diverse geloofsgemeenschap. Daarom wil ik nogmaals benadrukken dat hoewel mijn voorouders weliswaar niet dezelfde geschiedenis delen als die van jullie, mijn verleden, heden en toekomst en die van mijn kinderen en kleinkinderen en hun kinderen hier in Nederland ligt.

Zo ook van een miljoen andere islamitische Nederlanders. Tenslotte wil ik mijn speech afsluiten met een wens: Een wens om elkaar vaker ontmoeten waarbij wij allemaal ons best doen om dit contact creëren. Contact waarin wij elkaar wederzijds respecteren en accepteren”

 

Ramadan bekende fenomeen

De vastenmaand voor de moslims, de Ramadan, is in de laatste decennia een steeds bekender fenomeen geworden in onze samenleving waarin het initiatief wordt genomen om mensen met verschillende achtergronden met elkaar in gesprek te laten gaan en elkaar beter te leren kennen. Mensen wisselen van gedachten aan tafel met elkaar, bundelen hun positieve krachten en bevestigen daarmee dat er meer bindende elementen aanwezig zijn waaruit zij hun motivatie kunnen uitputten om in Nederland een harmonieuze sfeer te creëren.

Nationale Iftar wordt gehouden in de Juliana Plaza, het voormalig Juliana Kerk in Den Haag. Voor deze iftar worden vertegenwoordigers van in Nederland aanwezige religies,  politieke partijen, maatschappelijke organisaties en ambassadeurs van een aantal landen waren aanwezig.

 

 

Share
1332 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ