logo

Coronavirus in Kirgizië

Zoals overal ter wereld verspreidt het coronavirus zich razend over Kirgizië. Het totale aantal gerapporteerde gevallen van COVID-19 in Kirgizië is 32 813 en het aantal doden is 1277. De New York Times beschouwt het land als de “anti-leader” onder de landen in de wereld in termen van gevallen en sterfgevallen als gevolg van COVID-19. De gezondheidszorg kan de huidige belasting niet meer aan, ziekenhuizen volstaan ​​niet meer en familieleden kopen medicijnen. In zo’n moeilijke tijd gingen de afgevaardigden van het Parlement (The Highest Union) op vakantie. Er is ook geen passende sociale bijstand van de overheid voor degenen die hun inkomen hebben verloren door de quarantainemaatregelen.

Het coronavirus in Kirgizië heeft diepgewortelde problemen van bestuur en bureaucratie blootgelegd. Ondanks de huidige situatie kent het land veel corruptie en is er een acuut tekort aan medicijnen. Kortom, mensen blijven alleen achter met het virus.

Als gevolg hiervan heeft sociaal activiste mevrouw R. Aitkulova een online petitie gelanceerd op www.change.org om de president van de Kirgizische Republiek, de heer Sooronbay Jeenbekov, te bekritiseren. Later werd de website geblokkeerd. Echter, ongeveer 3000 Kirgizische burgers hebben al hun handtekening gezet voor de petitie. Bovendien heeft mevrouw Aitkulova bij de procureur-generaal een verzoek ingediend tot vervolging van de president en de leden van de regering vanwege de situatie met COVID-19.

Tijdens de pandemie was het team van de president, de heer S. Jeenbekov, niet in staat om goed werk te organiseren in een strijd met het coronavirus, de gevolgen ervan, om de bevolking en vooral het getroffen bedrijven te ondersteunen. De oude methoden werken niet meer; nieuwe benaderingen zijn nodig.

De hele strategie van de overheid tot deze periode was erop gericht de samenleving af te leiden van de acute sociaaleconomische problemen door haar aandacht te richten op religie. Dienovereenkomstig hebben de autoriteiten van de staat al hun inspanningen gestoken in de religiositeit van het grote deel van de bevolking door middel van religieus-missionaire organisatie “Tabligi Zhamaat”. De regering gaf aan de genoemde organisatie een zogenaamde “carte blanche” op het gebied van religie, wat tot desastreuze gevolgen leidde.

In het bijzonder worden aanhangers van de beweging gepromoot in hun carrière-pad op het gebied van openbare dienstverlening, worden hele teams gevormd in het topmanagement. Er is een sterke lobby bij het oplossen van interne politieke kwesties. Afgezien daarvan heeft het voormalige hoofd van de “Tabligi Dzhamat” in Bishkek, de heer M.Toktomyshev (schoonzoon van de neef van de president onbeperkte macht gekregen op het gebied van religie.

Daarnaast zijn volgens sommige experts de meest ernstige verspreiders van coronavirus in het land de leden van “Tabligi Dzhamat”, die hun “Dawah” blijven beoefenen. Bovendien pleit “Tabligi Dzhamat” traditioneel tegen vaccinatie en injectie, inclusief COVID-19. De aanhangers van de beweging weigeren de traditionele geneeskunde, en kunnen bijgevolg de epidemiologische situatie in Kirgizië bedreigen.

Burhanettin Carlak

Share
200 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ