logo

Toenadering Rutte en Turkse Nederlandse Jongeren

Ondanks de drukke periode voor minister-president Rutte vanwege de formatie, heeft hij met een aantal jonge Turken eind mei gedebatteerd over recente verhoudingen. Het gesprek vond plaats in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Daar lichtte hij zijn ‘pleurop’-uitspraak toe. Ook was Asscher uitgenodigd, maar hij kwam niet opdagen.

Rutte vond dat Turks-Nederlandse jongeren, die de straat op gingen na de mislukte coup en een NOS-ploeg lastigvielen, ‘moesten oppleuren’.  Rutte zegt dat de uitspraak niet alleen geldt voor mensen die de NOS’ers lastigvielen, maar ook voor mensen die niet een normale discussie in een gemeenteraad kunnen voeren over een asielzoekerscentrum.

Volgens de bron MinPres zegt Rutte over de betreffende debat het volgende:

“Inspirerend en hoopgevend. Vanavond was ik bij een afgeladen Pakhuis de Zwijger voor een debat met Turks-Nederlandse jongeren. Het ging over integratie en identiteit, over de sterke band die veel jongeren nog met Turkije hebben en vooroordelen waar zij mee te maken hebben. Maar ook over het wegblijven uit een slachtofferrol en het pakken van kansen en jezelf ontplooien. Voor mij is het belangrijkst dat we in een land leven waarin iedereen gelijke kansen heeft en iedereen kan meedoen, ongeacht zijn of haar achtergrond. Het was een op momenten even goed als pittig debat. En natuurlijk zijn we het niet over alle punten eens geworden. En dat mag ook, we mogen verschillen van opvatting. Maar wat zo mooi aan het debat vanavond was, is dat er echt naar elkaar geluisterd werd. In Nederland zijn we namelijk niet elkaars vijand, maar elkaars bondgenoten, dat is het uitgangspunt. Met elkaar moeten we onze gezamenlijke toekomst vormgeven. En als de discussie vanavond hiervoor als maatstaf geldt, heb ik daar alle vertrouwen in “

Advocate Ülkü Ögüt een van de initiatiefneemster, „Als je tot de Turkse gemeenschap behoort dan word je niet als individu beschouwd. Er hoeft maar één vlogger te treiteren en we zijn allemaal verantwoordelijk.”

Halil Karaaslan is nog niet overtuigd. Hij legt de vinger op de zere plek: discriminatie, uitsluiting, het gevoel een tweederangsburger te zijn, laten zich niet met rationele argumenten wegwerken. „We hebben emotionele oplossingen nodig. Ik verwacht emotioneel leiderschap.”

Voor het eerst is Rutte even stil. Dan zegt hij: „Het leven is een grote kans om feedback te krijgen.” Met andere woorden: Hij gaat er over nadenken.

Het zou niet moeten uitmaken of je Mohammed of Mark heet, maar het máákt wel uit, gaf Rutte toe. „Ik kan discriminatie niet met een toverstokje wegnemen.” “Maar”, voegde hij eraan toe, „áls je dan te maken krijgt met discriminatie, gooi dan je kop in de wind en ga door.”

Share
1295 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ